dimecres, 16 de març del 2011

Il·luminació pública amb llums LED

D. Miguel Sebastian Gascón, ministre de industria, turisme y comerç, ha desenvolupat un pla d’estalvi energètic estatal basat en diferents accions correctores, entre les que s’hi pot destacar: el increment del rebut de la llum, el canvi de neumàtics als vehicles, la disminució de la velocitat màxima a autopistes i autovies o la substitució de l’enllumenat públic per il·luminació basada en tecnologia LED. I és precisament d’aquesta última, l’enllumenat tipus LED (Light Emision Diode), sobre la que voldria fer una petita reflexió tècnica.

La implantació d’aquest sistema d’il·luminació te moltes possibilitats de generalitzar-se en un futur pròxim, sobre tot pel que representa a nivell d’estalvi energètic. És cert que hi han qüestions que no podem ignorar, com per exemple les que fan referència a la seguretat. Els LED produeixen llum blanca i aquesta llum afecta directament a la melatonina. Es tracta d'una hormona que controla el ritme circadià del cos i el protegeix de diverses malalties degeneratives. Tampoc podem ovbiar altres qüestions de caire econòmic com ara el fet de que no sempre la llum LED és la més eficient, ja que en alguns casos fa falta més energia per arribar a la mateixa lluminositat.

Dit això, el que a mi em costa més d’entendre és que, des de l’administració, es promogui substituir precisament els equips lumínics més eficaços que actualment tenim instal·lats. No sé si recordeu que, no fa molts anys, es van canviar la majoria de les llums de vapor de mercuri que quedaven en l'enllumenat públic, per les de vapor de sodi, o sigui les de llum blanca per les de llum groga. Si deixem de banda els LEDS, l'enllumenat basat en vapor de sodi és el de més alt rendiment que tenim instal·lats en l'actualitat, si més no pel que fa referència a l'enllumenat públic.

Que vull dir amb tot això, que no puc entendre perquè no es comença per promoure la substitució d'altre tipus d'enllumenat, com ara el que podem trobar a oficines, industries i habitatges. que presenten rendiments lumínics molt menys satisfactoris.

2 comentaris:

  1. Deixant de banda el tema d'estalvi energètic i els rendiments, tot i que no he vist encara una farola amb sistema d'il·luminació led, ara per ara no em ve gens de gust pensar que pel carrer començaran a implantar aquest tipus d'il·luminació. Crec que tindrem la sensació d'estar en un videojoc ja que la il·luminació led és molt particular.

    Ara bé, espero que aquest aspecte l'hagin tingut en compte i dissenyin l'enllumenat el més fidel a l'actual possible.

    Maurici Badia

    ResponElimina
  2. Xavi Bigatà Viscasillas21 de març del 2011, a les 13:23

    "Pensa malament i l´encertaràs". O sigui, que algu investigui qui fabrica i comercialitza els llums LED que es volen col.locar; a més dels omnipresents intermediaris de la compra-venda. Tantes presses per fer una cosa que, com dius, encara falta demostrar la seva rentabilitat i eficiència em fan pensar malament. O és pel que he dit, és per allò de que el polític ha de "demostrar que pren mesures", per absurdes que siguin; i aleshores es prenen mesures que per arreglar un teòric problema en provoquen un altre. Però, no patiu!!!....després ja vindrà el polític que substituirà al d´ara i, veient el nou problema creat, proposarà una solució que crearà un nou problema, i així successivament fins a polir-nos les "arcas del Reino", com ha passat (EPPPP!!!!!...i amb això no vui dir que tots els polítics siguin iguals!!..hi ha de tot, però, collons, és que els més abunden són els ineptes i irresponsables!).

    Per cert, has deixat sense dir quins efectes té la llum LED o la llum blanca sobre el nostre estimat cos: són nocius?; son beneficiosos?; o no es coneix??...per la meva part, intentaré esbrinar-ho, per curiositat. Ja et diré què he trobat.

    ResponElimina